Convocatòries de premsa

El Consell de Mallorca presenta el programa «Estades esportives»
16-05-2025 / 10.30 h

Presentació de les últimes iniciatives contra l'oferta il·legal
15-05-2025 / 11.00 h

El Consell de Mallorca presenta la 92a edició del Gran Premi Nacional de Trot
14-05-2025 / 12.00 h
El Consell de Mallorca aprova una nova ordre de vedes per a la temporada 2025-2026 que autoritza a caçar el màxim de dies permesos per Europa
El Consell de Mallorca aprova una nova ordre de vedes per a la temporada 2025-2026 que autoritza a caçar el màxim de dies permesos per Europa
(15/05/2025)
- Departament de Medi Ambient, Medi Rural i Esports
Bestard mostra el seu ferm compromís amb el món de la caça en el trancurso del Consell de Caça que s'ha reunit avui en la finca de So n’Amer
El Consell de Caça de Mallorca, que depèn del Departament de Medi Ambient, Medi Rural i Esports del Consell de Mallorca, ha aprovat aquest dijous una nova ordre de vedes per a la temporada 2025-2026, que dona continuïtat al calendari vigent.
La resolució anual ha estat aprovada per unanimitat pels membres del Consell de Caça, que s’han reunit aquest dijous en la finca pública de So n’Amer, la sessió de la qual ha estat presidida pel vicepresident segon i conseller de Medi Ambient, Medi Rural i Esports, Pedro Bestard, que ha destacat que «el paper fonamental que juguen les entitats agràries en l’àmbit cinegètic és innegable, i cal valorar la connexió estreta i la col·laboració constant entre els dos sectors».
D’aquesta manera, es torna a permetre la caça de la llebre amb escopeta durant dos dies (el 17 i el 24 d’agost), amb la captura màxima d’una llebre per caçador i dia; si bé també es podrà caçar durant el període de mitja veda amb les modalitats de cans llebrers i de falconeria.
Com a novetat d’enguany, s’aixeca la moratòria de la caça de la tórtora salvatge, de manera que es permetrà la caça amb una sèrie de condicions, d’acord amb el que marquen les directrius europees: es podrà caçar un màxim de quatre tórtores per caçador i dia; s’han de comunicar les captures amb una aplicació web a temps real i s’estableix un nombre total de captures a Mallorca.
Compliment de la normativa europea
Sobre aquesta mesura, Pedro Bestard ha expressat «el nostre desacord amb les directrius europees actuals, quant al control de la caça de la tórtora comuna,» i ha afegit que, «encara que consideram que aquestes mesures de control són desproporcionades, tenim l’obligació de complir-les».
Sobre aquest tema, el conseller ha afegit que «continuarem treballant activament i defensant davant les institucions competents una regulació més ajustada a la nostra realitat i que tengui en compte la singularitat insular».
Apuesta para permitir la prórroga de especies
D’altra banda, la tórtora turca seguirà sense poder caçar-se, ja que a pesar que el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació ha demanat que es consideri espècie cinegètica a Espanya, la Comissió Europea encara no ha contestat.
Així mateix, es torna a allargar la temporada de caça fins el 8 de febrer per a les espècies següents: el tord comú, el tord cellard, l’estornell, la becada, el colom i el tudó, cada una en les modalitats respectives. A més, es pot caçar amb les modalitats tradicionals de caça de perdiu amb reclam (amb escopeta i bagues) i de tord a coll fins el 10 de febrer.
La reunió del Consell de Caça de Mallorca ha congregat membres del sector cinegètic, ambiental i rural de l’illa. Un any més, hi han participat entitats agràries diverses, entre aquestes hi ha ASAJA i Mallorca Rural i Unió de Pagesos, que han respost amb gran implicació i agraïment.
Durant la trobada, el conseller de Medi Ambient ha remarcat que «continuam complint amb la normativa europea, com no pot ser d’una altra forma, i la nostra aposta continua sent prorrogar la caça fins on ens permetin aquestes directrius». «Fins a la legislatura passada, les directrius europees s’havien aplicat principalment per establir restriccions en la caça. No obstant això, en aquesta legislatura l’estam tenint en compte, per permetre la pròrroga per a algunes espècies», ha dit Bestard.
Per la seva banda, ha assenyalat que « és necessari fer valer la importància del diàleg i del consens entre tots els sectors implicats en la gestió cinegètica. El nostre objectiu comú és garantir una ordenació responsable, sostenible i equilibrada de l’activitat cinegètica, que tengui en compte tant la conservació dels ecosistemes com les necessitats del sector i la realitat del territori».
Debat sobre la declaració d’emergència cinegètica
Seguint l’ordre del dia de la reunió, els membres del Consell de Caça han tornat a posar sobre la taula, tal com ja va ocórrer l’any passat, la possibilitat de declarar l’emergència cinegètica per a les espècies del tudó i del colom.
Sobre aquest assumpte, s’ha recordat que la Federació d’Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB) ha tornat a manifestar al Consell de Caça «la gran preocupació dels batles, així com els danys generalitzats que ocasionen a gairebé tots els municipis».