És el mitjà que permet recopilar, emmagatzemar i conservar les publicacions que constitueixen el patrimoni bibliogràfic, sonor, visual, audiovisual i digital amb l’objectiu de conservar-lo i difondre’l.
Des del 2 de gener de l’any 2023 amb l’entrada en vigor de la Llei 8/2022, de 4 de maig, per la qual es modifica la Llei 23/2011, de 29 de juliol, de dipòsit legal, a més del lliurament dels exemplars físics de les publicacions, els editors tindran que dipositar a la plataforma habilitada per la Biblioteca Nacional d’Espanya la còpia en versió digital prèvia a la impressió de les següents publicacions:
- Llibres i fullets en paper, sigui quina sigui la seva forma d’impressió i estiguin destinats a la venda o no (primeres edicions, reedicions de llibres i fullets) i recursos multimèdia en que almenys un dels suports sigui en paper.
- Recursos continuats com ara publicacions seriades, revistes, anuaris, memòries, diaris i recursos integrables, com els fulls solts actualitzables.
Per obtenir l’accés al Portal del dipòsit legal d’arxius digitals previs a la impressió de la Biblioteca Nacional d’Espanya els editors s’han de registrar per obtenir usuari i contrasenya.
Obres que són objecte de dipòsit legal
Tot tipus de publicacions produïdes o editades a Mallorca, per qualsevol procediment de producció, edició o difusió i distribuïdes en qualsevol mitjà tangible o intangible.
Obres exemptes de dipòsit legal
Queden exemptes de dipòsit legal les publicacions següents:
- Documents de caràcter intern (circulars, instruccions, manuals de procediment...) de l’Administració Pública i de les institucions i organitzacions, incloses les empresarials.
- Publicacions destinades a concurs de mèrits o trasllats.
- Segells de correus.
- Impresos de caràcter social.
- Impresos d’oficines, formularis, qüestionaris, enquestes...
- Dossiers de premsa.
- Fulls comercials publicitaris i catàlegs comercials de tot tipus.
- Calendaris i agendes.
- Objectes tridimensionals, encara que acompanyin un document principal.
- Manuals d’instruccions d’objectes, electrodomèstics, maquinària...
- Qualsevol producte d’un sistema informàtic que contingui dades que afectin la privacitat de les persones físiques i jurídiques i els que s’incloguin en la normativa de dades personals.
- Programes audiovisuals emesos per un mitjà de comunicació, exceptuant que siguin objecte de distribució.
- Passatemps, mots encreuats, sudokus, sopes de lletres i similars.
- Estampes originals realitzades amb qualsevol tècnica.
- Fotografies editades.
- Publicacions d’impressió sota demanda destinades a distribució en un àmbit familiar.
Quatre exemplars de:
- Llibres i fullets en paper, sigui quina sigui la seva forma d’impressió i estiguin destinats a la venda o no (primeres edicions, reedicions de llibres, fullets) i recursos multimèdia en que almenys un dels suports sigui en paper.
- Recursos continuats com ara publicacions seriades, revistes, anuaris, memòries, diaris i recursos integrables, com els fulls solts actualitzables; les col·leccions de fascicles s’han de lliurar completes i enquadernades; i les col·leccions de còmics de sèrie limitada, completes.
- Partitures.
- Mapes, plànols, atlas o similars.
Tres exemplars de:
- Cadascuna de les diverses enquadernacions d’una mateixa edició.
- Butlletins oficials que no estiguin disponibles en xarxa.
- Llibres artístics o de bibliòfil.
- Estampes originals fetes amb qualsevol tècnica.
- Llibres de text d’educació infantil, primària, secundària obligatòria, batxillerat i dels d’ensenyament de formació professional.
- Documents sonors.
- Documents audiovisuals.
- Publicacions electròniques en suport tangible. En el cas de suports de vídeo, si se’n fa una edició per vendre i una altra per llogar s'ha de dipositar l'exemplar per a la venda.
- Fotografies editades.
- Postals de paisatges i ciutats.
- Cartells anunciadors i publicitaris.
- Arxius corresponents dels documents electrònics sense suport físic tangible susceptibles de ser descarregats en entorns.
- Tríptics
- Videojocs.
- Punts de llibre.
Dos exemplars de:
- Làmines que no siguin estampes.
- Cromos.
- Díptics
- Flyers
- Targetes de felicitació.
- Postals il·lustrades que no siguin de paisatges i ciutats.
- Cartes (naips).
- Fulls impresos amb finalitat de difusió que no constitueixin propaganda essencialment comercial.
Un exemplar de:
- Còpia nova dels documents íntegres, en versió original, de tota pel·lícula cinematogràfica, documental o de ficció, i un exemplar del material publicitari corresponent.
Destinació dels exemplars
1 exemplar a la Biblioteca Pública de Mallorca, (Can Sales)
1 exemplar al Consell de Mallorca
La resta es tramet a la Biblioteca Nacional de Madrid