CA

Qui som

Missió

La Biblioteca de Cultura Artesana és una unitat funcional del Consell de Mallorca que té la missió de facilitar a tota la ciutadania l'accés igualitari a la societat de la informació, per la qual cosa posa a disposició dels usuaris els recursos en tots els suports i les eines culturals necessàries per a satisfer-ne les necessitats de formació, informació i cultura.

Funcions principals

  • Atendre les necessitats d’informació, de coneixement, de formació i d’oci de la comunitat. establint i mantenint una col·lecció coherent, equilibrada i en tots els suports actuals (llibres, audiovisuals, electrònics...) i futurs.
  • Formar una col·lecció bibliogràfica ajustada a l'àrea temàtica per cobrir les necessitats actuals i futures dels usuaris.
  • Facilitar l’accés a les noves tecnologies.
  • Desenvolupar activitats d’animació a la lectura.
  • Prestar els serveis tant de manera presencial com a distància.
  • Cooperar amb altres biblioteques i institucions

L'any 1928, la Diputació Provincial de les Balears va crear la Biblioteca de Cultura Artesana i va decidir especialitzar-la en obres de cultura artesana, perquè els obrers i els artesans de tots els oficis poguessin trobar les publicacions necessàries per al bon desenvolupament del seu treball.

La biblioteca estava ubicada al Palau de la Diputació, avui seu del Consell de Mallorca. L'any 1989 la biblioteca es va traslladar a l'edifici del Centre Cultural la Misericòrdia.

A partir de l'any 2002, la biblioteca passa a desenvolupar funcions de biblioteca pública ampliant-ne i diversificant-ne el fons i els serveis. Actualment, forma part de la Xarxa de Biblioteques Públiques de Mallorca.

La BCA funciona, des del 2007, amb un sistema de gestió de la qualitat certificat amb la Norma ISO 9001 que suposa treballar amb objectius i en la millora continua dels serveis i de l'organització interna de la biblioteca.

L’accés a la sala de lectura de la biblioteca és lliure per a tothom.

Tots els serveis de la biblioteca són gratuïts, excepte el de reprografia i el de préstec interbibliotecari.

Per consultar en sala les obres de lliure accés (premsa, revistes, monografies, enciclopèdies...) i el catàleg de la biblioteca, no cal cap requisit.

És necessari el carnet de biblioteca per als serveis següents:

  • Consulta del fons dels dipòsits (també s’admet qualque altre document identificatiu: DNI, carnet d’estudiant...)
  • Préstec
  • Internet i ofimàtica 
  • Reserva d'espai per a grups
  • Determinades activitats

Distribució dels espais:

La biblioteca té una superfície útil total de 848 m². L’espai d’ús públic, de 360 m², consta de dues zones diferenciades:

  • Sala principal: informació bibliogràfica i atenció al públic, servei de préstec, consulta en sala de llibres, premsa i revistes, col·lecció de lliure accés i ordinadors d’ús públic.
  • Sala d'estudi: diferents espais amb llocs d’estudi en taules compartides o cabines individuals i amb una sala per a treballs en grup.

El Consell de Mallorca se suma a la commemoració de l’Any Fuster

El Consell de Mallorca se suma a la commemoració de l’Any Fuster

(21/06/2022)

  • Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística / Comunicació i Premsa

La Biblioteca de Cultura Artesana i nou biblioteques de la Xarxa de Biblioteques inauguren avui espais específics dedicats a l’escriptor valencià

El Consell de Mallorca, a través de la Biblioteca de Cultura Artesana i la Xarxa de Biblioteques, se suma a la commemoració de l’Any Fuster. Coincidint avui, 21 de juny, amb el trentè aniversari de la mort de l’escriptor, la BCA i nou biblioteques de la Part Forana han inaugurat espais dedicats a l’escriptor valencià a les seves instal·lacions on s’hi poden trobar títols firmats per ell, un punt de llibre i una postal conmemorativa elaborats per la Direcció General de Política Lingüística, a més d’una reproducció de  Joan Fuster a mida real.

Així, des del centre coordinador de Biblioteques, que depèn de la Direcció Insular de Cultura, s’han adquirit títols com Escrits de combat: pamflets polítics, 1962-1983; Aforismes; Fuster per a ociosos; Nosaltres, els valencians;  Figura d'assaig : literatura, crítica, cultura (1948-1992), i amb 10 exemplars de cada títol i s’han creat 10 lots per tal d’enviar a les biblioteques de la Xarxa. També s’ha inclòs al lot, el títol Fuster i els mallorquins: el debat identitari de la Mallorca tardofranquista de Gabriel Ensenyat Pujol.

A més de la BCA, també tenen racó commemoratiu de Joan Fuster, les biblioteques municipals de Manacor, Llucmajor, Inca, Felanitx, Pollença, Sóller, Andratx, Artà i Sa Pobla.

Documents relacionats

Horari

De dilluns a divendres de 8.30 a 20.30 h

Dissabtes de 9.30 a 13.45 h

Adreça

Via de Roma, 1, 07012 Palma

Contacte

(+34) 971 219 536

(+34) 971 219 531

bca@conselldemallorca.net